Luktsinnet kan ge svar om demens

1:53 min

Äldre har ofta ett försämrat luktsinne. Forskare i Stockholm har också kunnat visa att det finns ett samband med ett sämre luktsinne och demens.

– Det vi sett i flera studier är att äldre förlorar luktsinnet. De som är på väg att utveckla demens förlorar luktsinnet i extra snabb takt, säger Jonas Olofsson, luktforskare vid Stockholms universitet. 

Forskarna har kunnat länka ihop både objektiva luktnedsättningar, det vill säga att man presterar sämre i ett lukttest, och subjektiva luktnedsättningar, att man upplever ett sämre luktsinne, till demenssjukdom.

– De som har hög risk att få alzheimers sjukdom de förlorar luktsinnet redan vid 50-årsåldern. Det går långsamt i början, då kan det vara svårt och veta om det är normalt åldrande eller om det är accelererat åldrande. 

Målet med forskningen är att kunna sätta in bromsmediciner tidigare än i dag. 

Finns det andra sjukdomar som kan avslöjas av dåligt luktsinne?

– Parkinsonpatienter har ofta väldigt dåligt luktsinne. Alla läkare som jobbar med Parkinsonpatienter säger ofta att få patienter har ett bevarat luktsinne, säger Olofsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista