AMBULANS
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Chefläkare: Krävs fler ambulanser om närakuter ska fungera

2:06 min

Fler närakuter ska framöver avlasta de stora sjukhusakuterna i länet. För att det ska fungera krävs fler ambulanser, menar Patrik Söderberg, chefläkare inom landstinget.

Trenden de senaste åren har varit tydlig. Enligt landstingets siffror har färre patienter sökt sig till någon av länets sex stora sjukhusakuter och fler till länets sammanlagt åtta närakuter.

Sedan 2016 har antalet akut sökande till sjukhusen minskat med nästan 15 procent, medan antalet sökande till närakuterna mer än fördubblats.

För att skynda på den utvecklingen, och göra så att patienter får rätt vård på rätt typ av mottagning, behövs det utökade transportmöjligheter, menar Patrik Söderberg, chefläkare för landstingets prehospitala vård.

– Patienter inte ska behöva ligga kvar på sjukhus i onödan, säger Patrik Söderberg.

Ambulanserna ska bli fler, landstinget ska köpa in 35 sjuktransportfordon och det kan bli fler stora intensivvårdsambulanser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista