Tommy Salo släpper in pucken, ändringar i Kalle Ankas julafton och tågstrul. Exempel på vad vi svenskar rasat mot.
1 av 2
Tommy Salo släpper in pucken, ändringar i Kalle Ankas julafton och tågstrul. Exempel på vad vi svenskar rasat mot. Foto: TT.
Erik Nahlén och André Vifot Haas.
2 av 2
Erik Nahlén och André Vifot Haas. Foto: Mia Bryngelsson/Sveriges Radio.

"Vi svenskar kan rasa mot vadsomhelst"

2:48 min

Svenskar beskrivs ofta som balanserade och samlade, men ändå kan vi "rasa" mot olika saker. Det här har stockholmarna Erik Nahlén och André Vifot Haas undersökt i en ny bok.

– Vi svenskar är ett sansat folk, men vi kan rasa över vadsomhelst. Att vi har en aggression inom oss. Den krocken tyckte vi var rolig, berättar Erik och André.

I deras bok finns exempel som när Tommy Salo släpper in pucken i vinter-OS 2002, den första kvinnliga nyhetsuppläsaren i Ekot och ilskan mot när Trillingnöten försvann till julafton. 

– Det äldsta exemplet vi har är från slutet av 1800-talet. Det handlar om en man som var ständig sekreterare i Svenska Akademien och som lurade politiker och framstående personer på stora summor pengar. Han tvingades till slut gå i exil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista