Svenska Akademiens 18 stolar i Börshuset i Gamla stan i Stockholm.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

150 forskare i upprop: Akademien saknar legitimitet

Docent Per-Olof Mattsson: Vi känner en enorm oro
1:04 min

De kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien förmår inte bedriva verksamheten på ett värdigt sätt. Det skriver över 100 forskare i ett gemensamt upprop.

Det handlar om nära 150 svenska forskare verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap som står bakom ett upprop på DN Debatt.

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi (...) uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid", skriver forskarna och fortsätter:

"Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt."

En av de som skrivit under uppropet är Per-Olof Mattsson, docent i i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

– Vi känner en enorm oro för att Svenska Akademiens viktiga arbete är i farozonen; det handlar om ordböcker, litteraturbanken och mera. Det känns som om det här driver vind för våg.

Så du tror inte att de som är kvar förmår hålla uppe kvaliteten på akademien?

– Nej, kvaliteten är en sak men sedan har verksamheten skadats enormt av alla konstigheter, säger Per-Olof Mattsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".