Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Till höger: barn på en skolgård.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) uppmuntrar kommunernas beslut. Foto: TT

Shekarabi (S) stödjer försök att stoppa religiösa friskolor

1:22 min

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) stödjer Stockholm och Botkyrka som vill stoppa religiösa friskolor i sina kommuner. De tänker vägra att hyra ut lokaler.

Två ledande skolpolitiker från Stockholm och Botkyrka säger att de tänker göra vad de kan för att stoppa religiösa friskolor.

Nu får de ett uttalat stöd av civilminister Ardalan Shekarabi.

– Om vi har en elev i Sverige som utsätts för religiös påverkan i skolan, om vi har en elev i Sverige som får en utbildning som inte utgår från de värderingar som ska prägla vårt samhälle – då har vi misslyckats, säger Shekarabi när han motiverar sin grundinställning mot konfessionella friskolor.

Religiösa friskolor är tillåtna i Sverige. Det Stockholm och Botkyrka tänker göra är att stoppa uthyrning av lokaler till dessa skolor.

Civilministern tycker det är ett bra initiativ.

– Jag välkomnar deras beslut och hoppas att fler kommuner gör detsamma, säger Shekarabi.

Skolan är en kommunal angelägenhet. Men civilministern tycker inte att han på något sätt gör sig skyldig till ministerstyre.

– Jag kan egentligen uppmana kommunerna att göra detta. Men vad kommuner gör och inte gör, det är ju ett beslut som fattas demokratiskt i varje församling, betonar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista