Avicii Portraits
1 av 2
Avicii. Foto: Amy Sussman/AP
Avicci
2 av 2
Tim "Avicci" Bergling Foto: Björn Lindgren/TT

Tim "Avicii" Bergling är död

1:34 min

Artisten och producenten Tim "Avicii" Bergling är död. Han blev 28 år.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muscat i Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist till Dagens Nyheter.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras”, heter det i uttalandet från presskontakten.

Avicii slog igenom internationellt 2011 med låten Levels.

Avicii fick bland annat två Grammisar, 2012 och 2014. År 2013 fick han regeringens Musikexportpris.

Han slutade att turnera 2016 efter en period av intensivt turnerande. Efter det fortsatte han främst som musikproducent.

Tina Mehrafzoon som är programledare för Musikguiden i P3 minns en mycket begåvad artist:

– Han var en ung kille som verkligen ville producera musik. I genren elektronisk dansmusik samplade han gamla soulklassiker och samplade röster, det vill säga plockade ut bitar, från andra låtar till exempel från Etta James och det var den som var med på Levels som gjorde att han fick det här världsstora genombrottet, säger Tina Mehrafzoon.

Hör och se mer om Tim "Avicii" Bergling
Sommar i P1 med Arash "Ash" Pournouri Aviciis tidigare manager
Dokumentären ”Avicii: True Stories” på SVT Play.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".