INBROTT
1 av 2
Polisens tekniker tar avtryck efter verktyg på uppbrutet dörrlås. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT
Ulf Malm, vd Järva Fastigheter
2 av 2
"Arbetet med att minska antalet inbrott kräver långsiktighet och uthållighet, säger Ulf Malm, vd på föreningen Järva Fastigheter, Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Renovering av slitna källargångar minskar inbrott

1:28 min

I Järvaområdet i nordvästra Stockholm har ett försök med att rusta upp källarutrymmen gjort att antalet brott halverats.

Nedgången gäller medlemmarna i Järva Fastigheter, hos övriga fastighetsägare har inbrotten tvärtom ökat.

Ulf Malm är vd i föreningen Järva Fastigheter.

– Det är en källare som är en kriminogen miljö, det skapas brottslighet i den här källaren. Och många barn och ungdomar i området inleder sin karriär i den egna källaren. Tar man bort de här möjligheterna så ger det effekt även på längre sikt, säger han.

Under några år har inbrotten i Järvaområdet minskat, men i fjol och årets fyra första månader ökar inbrotten igen. Men inte hos de fastighetsägare som anslutit sig till föreningen Järva Fastigheter.

I tio år har föreningen utfört systematiska trygghetsbesiktningar i sina medlemmars fastigheter.

Ulf Malm säger att felet många fastighetsägare gör är att vänta in polisen.

– Polisen kan göra mycket men just problem med bostadsinbrott är det fastighetsägaren själv som kan åtgärda. Polisen har väldigt lite verktyg för att komma åt det här problemet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista