Bibliotekarie slutar efter hotfullt bokbråk

2:15 min

När biblioteket på Ekerö beslutade att inte köpa in en bok med hänvisning till att boken inte var faktagranskad enligt bibliotekets regler fick de ta emot mängder av mejl, telefonsamtal och vad som upplevdes som hatiska och hotfulla kommentarer på sociala medier. Arbetsgivaren Ekerö kommun ändrade sig och köpte trots allt in boken – då fick bibliotekarien Nina Sundberg nog och sa upp sig.

30 maj 2018: Artikeln har uppdaterats. Se fotnot i slutet av artikeln.

Det är över ett år sedan som Ekerö bibliotek beslutade att inte köpa in boken Massutmaning av Tino Sanandaji. Boken kritiserar Sveriges invandringspolitik. 

Beslutet att inte köpa in boken väckte stor uppmärksamhet i hela landet – och även utanför landets gränser. De anställda fick ta emot mycket meddelanden som de upplevde som hatiska och otrevliga.

Bibliotekarien Nina Sundberg har svårt att förklara hur reaktionerna kring boken kunde bli så omfattande.

– Det är en bok, en bok som väcker så himla mycket känslor hos människor. Jag vet inte vad jag ska tänka för det är så dumt.

Nina Sundberg berättar att hon blev ansiktet utåt för motståndet mot beslutet.

– Efter att vi tagit det ganska krassa beslutet kom en hatstorm mot Ekerö bibliotek och mot mig som person.

Det var ett intensivt hat, hån och förlöjligande och biblioteket blev nedringt.

Hör en längre intervju med Nina Sundberg i ljudklippet under

Biblioteket motiverade beslutet med att boken inte nådde upp till bibliotekets regler för bokintag. Bland annat att den inte var faktagranskad enligt reglerna.

Senare omprövade kommunen bibliotekets beslut att inte in boken och beslutade att den skulle tas in.

Att enskilda anställda vid myndigheter utsätts för påverkan är inte ovanligt. År 2016 publicerade Brottsförebyggande rådet en rapport om otillåten påverkan. Den visade att mellan 30 och 50 procent av anställda vid myndigheter och a-kassor, som deltog i undersökningen, utsatts för otillåten påverkan. Det handlar om hot, våld, trakasserier och skadegörelser.

I dag, drygt ett år senare, har boken varit utlånad tolv gånger, elva gånger som traditionell bok och en gång som e-bok. Enligt biblioteket är det en normal utlåning av en bok i samma kategori.

Den tidigare chefen för biblioteket Lennart Lundblad har gått i pension, och nuvarande kulturchefen vill inte kommentera turerna kring boken och hänvisar till kommunens informationschef Johan Elvfer.

Han säger att kommunen inte var förberedd på att det lilla kommunbibliotekets beslut skulle bli en världsnyhet.

30 maj: Artikeln har reviderats efter översyn av reporter och ansvarig utgivare. Enstaka formuleringar och ordval har förtydligats eller tagits bort i artikeln.