Diabetesspruta och Anders Lindunger
1 av 2
Många fall har redan upptäckts, säger klinikchef Anders Lindunger. Foto: Jonas Ekström/TT & Sveriges Radio
Anders Lindunger
2 av 2
Anders Lindunger Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Tandläkare ska upptäcka diabetes

1:42 min

Tandläkare ska kunna upptäcka typ 2-diabetes eller personer med risk för diabetes. Folktandvården i Stockholms län genomför just nu ett projekt där flera kliniker ingår.

Klinikchefen Anders Lindunger är projektledare.

– Vi har hittat ganska många fall som visar på indikationer på patienter med både utvecklad diabetes och pre-diabetes, säger Lindunger.

Folktandvården i länet är med i projektet på fyra platser för att upptäcka patienter som har eller riskerar att få typ 2-diabetes.

Det handlar om Hallunda, Skärholmen, Viksjö och Jakobsberg. Anders Ekholm är ordförande i Storstockholms Diabetesförening och han välkomnar försöket. 

Fakta: Typ 2-diabetes

  • Typ 2-diabetes utgör runt 80 procent av alla diabetesfall i Sverige och bryter oftast ut i vuxen ålder, i jämförelse med diabetes typ 1 som oftast utvecklas under barn- och ungdomsåren.
  • Sjukdomen orsakas av att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin. Det stör kroppens blodsockerbalans, vilket kan leda till att blodkärlen skadas och på sikt få värre konsekvenser.

 

Källa: Vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista