Mackenzie Davis och Charlize Theron i Tully.
1 av 2
Mackenzie Davis och Charlize Theron i Tully. Foto: Scanbox Entertainment.
Ardalan Esmaili i Charmören.
2 av 2
Ardalan Esmaili i Charmören. Foto: Folkets Bio.
BJÖRNS FILMGUIDE

Smart och överraskande om moderskap i Tully

2:31 min

Natt-nannyn Tully är en trevligt tillskott och blir vän med mamman. Men vem är hon egentligen? Björn Jansson imponeras av filmen Tully, en av veckans biopremiärer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

I Tully möter vi Marlo, hon ska få sitt tredje barn och hennes bror ger henne då rådet att skaffa en natt-nanny.

Hon hade så jobbigt när förra barnet kom och nu kan hon ju få sova på nätterna. Allt hon behöver göra är att amma. Barnets pappa är mest på jobb och rycker in och leker lite ibland.

Natt-nannyn Tully är ett energiknippe, rättfram och alltid positiv. Och de två blir snart tajta vänner, som delar ett glas vin och hemligheter. Men vem är denne Tully?

Filmen Tully är en fiffig komedi med allvar och Charlize Theron som spelar mamman gjorde en poäng av att hon skulle se ut som om hon just fött sitt tredje barn. Tully är ingen bagatell, här finns ett välskrivet manus, bra skådespel och en tvist som överraskar.

Jag ger en fyra i betyg till Tully.

Charmören är en dansk film, med svenskt stöd. Den handlar om Esmail som behöver hitta en fru för att få stanna i Danmark och inte skickas tillbaka till Iran.

Hans danska flickvän har just lämnat honom – och för myndigheterna har han uppgett att han har ett förhållande. Esmail jobbar som flyttgubbe på dagarna och pengarna han tjänar lägger han på krogen.

Esmail är blyg men lyckas ändå träffa kvinnor, men inga som vill binda sig. Så en dag träffar han Sara, också hon från Iran. Och allt blir lite mer komplicerat. Hemligheter dyker också upp från tidigare förhållanden. Charmören är både allvar och humor, på ett lite försiktigt vis.

Här finns också en viss charm, men tyvärr stökar en del av hemligheterna till det. Trådarna som dyker upp förvirrar snarare än samlar och fördjupar berättelsen.

Charmören får en en okej trea i betyg.

Fler filmrecensioner på Björns filmguide

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista