Dansfluga.
Dansfluga. Foto: Wikimedia Commons.

Experten: Dansflugor bakom "insektstornadon"

2:23 min

En film med flygande insekter från Sollentuna har förbryllat många. Vad är det för något som flyger? Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska Riksmuseet, föreslår dansfluga.

Monika Rösch fångade insekterna på film och det hela har sedan fått spridning. Insekter flyger i en underlig formation, det ser lite ut som strängar med rök.

– Till slut såg vi tio rökpelare, man skulle kunna tro det var rök men man förstod att det var djur, säger Monika.

Den myggexpert Monika pratat med föreslog fjädermygg. Men det finns även andra teorier. Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska Riksmuseet, föreslår dansfluga.

– Jag har forskat på fjädermygg men just den typen av svärm tror jag inte är fjädermygg. Jag tror det rör sig om dansfluga. Hanarna dansar med tjejerna för att få para sig och det bildas långa strängar.

Kan det vara ett värmefenomen, att värmen påverkat så det blivit så här?

– Efter en tung lång vinter så är ju allt på max. Flugorna kläcks ut samma tid, det blir många. I det här fallet kan det ha att göra med en snabb övergång från kall vinter till en varm sommarvärme, säger Yngve Brodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista