Flicka leder häst i stall.
Tio tidigare elever berättar för Sveriges Radio. Foto: Iatya Prunkova (Arkiv, CC0)
Hästgården

Sexbrottsdömd ridlärare fick fortsätta – anklagas på nytt

3:14 min

En ridlärare som dömdes till två och ett halvt års fängelse för sexualbrott mot elever på 1990-talet tilläts fortsätta vara verksam. Nu vittnar elever om fortsatta övergrepp.

Det här framkommer i Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården. En elev berättar att hon blev utsatt sexuellt när hon var 13 år.

– Det som gör mig mest ledsen är att få veta att vi var flera, men att vi inte vände oss till varandra, med vår egen hemlighet eller vad man ska säga.

I början av 1990-talet dömdes ridläraren till fängelse i två och ett halvt år för sexuella övergrepp mot fem elever.

Han stängdes av från ridsporten, men bara under två år. Han kunde fortsätta vara verksam så snart han kom ut ur fängelset. Sedan dess har hundratals barn varit på ridskolan där den dömde ridläraren funnits. 

Nu berättar 10 tidigare elever för Sveriges Radio att de utsatts för sexuella ofredanden och i flera fall grova sexuella övergrepp efter att ridläraren dömdes. De flesta har varit under 15 år gamla.

Har du egna upplevelser att dela med dig av? Skriv till oss: hastgarden@sverigesradio.se

Flera av de tjejer som nu berättar om övergrepp säger att de aldrig berättat detta för någon tidigare, men i några fall bekräftar vänner och anhöriga för Sveriges Radio att de berättat om övergreppen nära inpå att de ska ha skett. I ett fall gjordes en polisanmälan. Den ledde till en förundersökning – som lades ner i brist på bevis.

De första övergreppen ska ha skett redan under permissioner då han tilläts komma tillbaka till gården från fängelset. Det senaste 2013, mer än 20 år efter domen.

– Det var inte så enkelt att gå därifrån. Han var som en fadersfigur och han hade all makt.

Den tidigare eleven berättar att hon blev utsatt för upprepade grova övergrepp. Hennes röst är utbytt.

– Man ville säga emot, hela kroppen skriker emot. Det är ju ens pappa nästan om man säger, i den åldern. Han lockade också mycket med att du kommer få rida på den här jättebra hästen och då blir det ännu mer att man accepterar.

Flera ridorganisationer har låtit hästgården vara medlem. Bland annat har Ridskolornas Riksorganisation, RRO, låtit gården vara medlem till 2016. Ordföranden för RRO vill inte ställa upp på en intervju men säger att styrelsen känt till att den dömde ridläraren varit verksam på den RRO-anslutna gården.

Som Ekot berättat vill Riksidrottsförbundet förlänga avstängningstiden för idrottsledare som begår sexuella övergrepp. Samtidigt är förbundet självkritiskt till att förbundets regler inte skärptes redan på 1990-talet.

– Att det här får fortgå och att ett förtroende fortsätter att ges till den här individen och andra, är ju ett kvitto på att vi inte stått upp fullt ut för att sätta barnens trygghet i centrum, säger Malin Andersson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Lyssna på hela dokumentärserien Hästgården i länkarna under artikeln

När Sveriges Radio besöker gården i Stockholmsområdet är ridläraren fortfarande där med ungdomar som rider. Han vill inte ställa upp på en intervju, men nekar till alla anklagelser.

Lucy är en av dem som han dömdes för att ha utnyttjat sexuellt i början av 90-talet.

– Allt det vi gjorde för att försöka stoppa det här eller få bort den här människan från barn. Det var ju för ingenting. Han var ju tillbaka direkt in i verksamheten, säger Lucy.

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista