Gustavsberg porslinsfabrik
1 av 2
Protester vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges Radio
Protester mot försäljningen av konstnärsateljéerna i Gustavsberg. Banderoller med texten "Rädda G-studion" hänger på en fasad.
2 av 2
Protester mot försäljningen av konstnärsateljéerna i Gustavsberg. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Värmdö kommun säljer delar av porslinsfabriken

1:16 min

Värmdö kommunfullmäktige har röstat ja till att sälja delar av den gamla porslinsfabriken. Men den okände köparen måste godkännas av fullmäktige innan försäljningen är klar.

Den styrande moderatledda alliansen i kommunen menar att en försäljning av den gamla porslinsfabriken är nödvändig för att få in pengar till renovering av lokalerna.

Alliansen säger sig ha hittat en köpare som lovar att inte höja hyrorna eller sälja vidare lokalerna på 15 år.

Planerna har mött protester från bland annat G-studion som har sin verksamhet i porslinsfabriken. Även oppositionen i kommunen är kritisk och menar att det är tryggast om den gamla fabriken stannar kvar i Värmdö kommuns ägo.

Under onsdagskvällen röstade 29 ledamöter i fullmäktige för en försäljning, 20 röstade mot. Men under sammanträdet beslutades också att fullmäktige måste godkänna köparen, som alltså än så länge är okänd, innan försäljningen kan gå igenom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista