Hästräns
Illustrationsbild: Träns och betsel. Foto: Lars Pehrson / TT
Hästgården

Viktigt att få barnen att prata om övergrepp

5:36 min

Flera av de kvinnor som vittnar att de utsatts för sexuella övergrepp av en dömd ridlärare har aldrig berättat det tidigare. – Det är jätteviktigt att man får dela med sig av sin berättelse, säger Julia Engström på Föreningen Storasyster.

Under veckan har SR berättat om hur en ridlärare i Stockholmsområdet, dömd för sexuella övergrepp på 1990-talet, senare fortsatt med sin verksamhet vid hästgården.

Hör hela dokumentärserien Hästgården

Enligt tio kvinnor som SR och P1 Dokumentär pratat med ska de ha utsatts för övergrepp av samma ridlärare som alltså tidigare dömts för sexbrott mot barn.

Det kan kännas omöjligt att berätta om man utsatts för sexuella övergrepp, men enligt Julia Engström på Föreningen Storasyster, är det av största vikt att man får dela med sig till någon av sin berättelse.

– Vi och många andra organisationer och tjejjourer finns tillgängliga. Det är jätteviktigt att man pratar med någon, säger hon.

– Det kan vara otroligt svårt och läskigt. Men det är jätteviktigt att berätta, för någon vuxen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista