TRAFIKSKYLT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Stockholm stad tjänar allt mer på p-avgifter

1:43 min

Tänkt att hålla nere antalet parkerade bilar. I år väntas staden dra in en ny rekordsumma.

– I grund och botten handlar det om att fler och fler flyttar till Stockholm. För att vi ska kunna upprätthålla en god framkomlighet, så behöver vi göra vissa justeringar när det gäller parkering, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

– Det handlar bland annat om att se över taxor. Se över taxa-områden. Så det här är en naturlig utveckling för en stad som växer så pass mycket som Stockholm gör, fortsätter han.

I år väntas staden få in 743 miljoner kronor. En ökning på nästan 350 miljoner kronor, jämfört med fem år sedan, 2013. Det rapporterade tidningen Stockholm Direkt på fredagen.

Enligt Erik Söderberg på trafikkontoret så handlar det alltså inte om att Stockholm stad ska dra in mer pengar. Höjda avgifter och fler betalparkeringar är helt enkelt tänkt att hålla nere antalet parkerade bilar.

På senare tid har Stockholm stad börjat ta betalt för parkeringar i ytterstadsområden, vilket så klart bidragit till de allt högre intäkterna. Enligt Erik Söderberg finns det inga planer på att utvidga med ännu fler betalparkeringar. I alla fall inte just nu.

– Nej det finns inga sådana planer i nuläget men jag kan inte svara på hur det blir i framtiden, säger Erik Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista