Fängelse för knivskärning

Den 22-årige man som i mars i år knivhögg en gravid kvinna i magen dömdes på fredagen av Huddinge tingsrätt till fem års fängelse för grov misshandel.
Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och förövaren visat särskild hänsynslöshet genom att angripa en höggravid kvinna. Fostret som kvinnan bar på fick livshotande skador vid överfallet och förlöstes akut med kejsarsnitt nio veckor för tidigt. Pojken återhämtade sig dock förvånansvärt fort och enligt läkarna får han troligen inte några bestående fysiska men. Den gravida kvinnan hade tidigare haft ett förhållande med den 22-årige mannen. I mitten av mars begav sig mannen till kvinnans lägenhet i Hallunda söder om Stockholm, för att tala om graviditeten. Efter en dryg timmes samtal, när 22-åringen var på väg därifrån, tog han plötsligt upp en kniv och stack kvinnan i magen. När polisen kom till platsen efter överfallet var kvinnan vid medvetande och kunde tala om vem som knivskurit henne. Mannen anmälde sig själv till polisen senare samma dag och kunde då anhållas. 22-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte led av någon allvarlig störning i brottsbalkens mening när brottet begicks. Något annat straff än fängelse kan därför inte komma i fråga, skriver tingsrätten i sin dom. Straffet sattes dock något lägre än normalt, eftersom undersökningen visat att mannen led av någon form av psykisk störning, vilket gjort att han haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista