Misstänkt livsfarligt ämne hittat på förskola

0:56 min

Räddningstjänsten larmades till en förskola på Värmdö efter att barn och personal hittat glasampuller på gården. Ampullerna uppges innehålla den mycket giftiga gasen osmiumtetroxid.

På ampullerna står det enligt räddningstjänsten "osmiumtetroxid", vilket har benämnts som världens giftigaste gasförening. Ampullerna är hela och ingen har kommit i kontakt med ämnet.

Glasampullerna hittades i ett buskage under en städning av gården.

– Det var en städning som barn och personal höll på med som en våraktivitet. Men det är inga barn som har varit i kontakt med det överhuvudtaget, säger Frida Jonsson, kommunikatör på Värmdö kommun.

Räddningstjänsten är förbryllade över hur ampullerna hamnat på förskolan.

– Vi har inte den minsta aning hur det kan hamna där. Det har ingenting på en förskolegård att göra, säger Christer Wahlström på Storstockholms räddningscentral till P4 Stockholm.

Flera människor som eventuellt kan ha kommit i kontakt med ämnet har sanerats av säkerhetsskäl, och tre har uppsökt sjukhus.

– Totalt har vi haft 22 stycken som vi har tittat på. Tre stycken har förts till sjukhus för lindriga symptom, det är inga allvarligt skadade. De kände obehagskänsla och kände att de ville åka in, säger Nina Sundell Erdonn, sjukvårdsledare på platsen, till TT.

Osmiumtetroxid är dödligt farligt vid förtäring, hudkontakt och inandning, och orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida. Ämnet används inom industrin.

Insatsen på förskolan avslutades före klockan 21 på tisdagen. Polisens bombgrupp ska ha tagit om hand om ampullerna för destruktion, skriver TT. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

Förskolan kommer med anledning av händelsen att hålla stängt under onsdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista