Destruktiv relation skapade powerlåt för Emilia

3:06 min

Emilia Mitiku var arg och förtvivlad när låten Why is he so mean skrevs. Ut kom en powerlåt.

– Det var en i upprinnelsen av en sjukt osund relation när låten skrevs. Det hände så mycket i relationen som jag inte trodde kunde hända mig. Jag tänkte att jag inte är en person som är så blind att jag förtrollas så av en man att jag förlorar mig själv.

Låten skrev klart under en timme, när Emilia kom till studion och producenten Anders Hansson.

– Låten har gått från att jag var så förbannad, till att bli så stark. När jag har spelat den live så rycks publiken med. Låten går från mörker till ljus. Det är kraften med musik.

Hur påverkas du när du hör låten nu?

– Det är klart att den här mannen. Det som jag upplevde med både psykisk och fysisk våld har format mig. Jag har mycket större förståelse för de som hamnar där. Det handlar inte om att vara svag. Man tror att den andra är som en själv och så inser man att inte att den är helt tom. Ibland är kärlek inte det, utan man vill att det ska vara kärlek.

Om Emilia:

Emilia slog stort under 90-talet med poplåten Big Big World. I dag är fortsatt artisten Emilia, men även Emilia Mitiku. Som Emilia Mitiku är det stilen "vintage pop" som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista