Charlotte Skoglund, överläkare psykiatri, Karolinska institutet.
1 av 2
Charlotte Skoglund, överläkare psykiatri, Karolinska institutet. Foto: TT och Sveriges Radio.
Charlotte Skoglund, överläkare psykiatri, Karolinska institutet
2 av 2
Charlotte Skoglund är överläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska institutet. Foto: Ebba Rosencrantz/Sveriges Radio

Unga i Danderyd knarkar mest i länet

2:01 min

Danderyd är den kommun i länet där de unga använder mest narkotika. I ett nytt projekt vill kommunen ta reda på varför.

I höst drar kommunen igång projektet "Danderyd lyssnar" där man genom bland annat djupintervjuer och enkäter med gymnasieungdomar ska försöka fånga upp ungdomarnas egna berättelser.

Berättelserna ska sedan presenteras i form av till exempel kortfilmer och föreläsningar med föräldrar och yngre elever som målgrupp.

Charlotte Skoglund är överläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska institutet. Hon har kallats in som expert i projektet och hoppas att de ungas berättelser kommer att kunna bidra med ny kunskap.

– Väldigt få av oss har frågat ungdomarna om hur de tänker kring de här siffrorna. Tanken är att presentera de här siffrorna för ungdomarna och fråga dem hur de ser på det här och be dem förklara varför siffrorna ser ut så i Danderyd.

Stockholmsenkäten:

Danderyd är den kommun i länet där de unga använder mest narkotika. I den senaste Stockholmsenkäten som kom 2016 svarade 20 procent av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet och 12 procent av flickorna att de använt narkotika de senaste fyra veckorna.

I undersökningen deltog 22 av länets 26 kommuner, och i Danderyds kommun är andelen unga som använt narkotika de senaste fyra veckorna dubbelt så hög som genomsnittet för länet i stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista