Wanngård och Östlin
1 av 2
Socialdemokraternas Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm och Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin (S) kräver en utredning om att införa hårdare fängelsestraff för kriminella som förmår barn och unga att utföra brott. Foto: Eugene Hoshiko/AP och Sveriges Radio
Ebba Östlin, Botkyrka (S) och Karin Wanngård, Stockholm (S)
2 av 2
Ebba Östlin, Botkyrka (S) och Karin Wanngård, Stockholm (S) Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
VALET 2018 I STOCKHOLMS LÄN

S-förslag: Skärp straffen för de som rekryterar unga till gäng

1:56 min

Socialdemokraterna i Stockholm och Botkyrka vill skärpa straffen för de som rekryterar nya medlemmar till kriminella gäng. S kräver att regeringen tillsätter en utredning som synar problemet.

Barn och unga i utsatthet som rekryteras av organiserade kriminella hotas om våld och skuldsättning, när de tvingas att till exempel sälja vapen och narkotika.

Det säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S).

Ebba Östlin liknar brottet när en vuxen får minderåriga att begå brott vid människohandel – ett motsvar är att få till stånd en ny lagstiftning.

– Om man tittar på lagstiftningen som gäller om människohandel i dag, skulle den kunna användas för den här typen av brott därför att det sätter fokus på den som faktiskt anstiftar, den som är upphovet och den som rekryterar.

Gemensamt kräver politikerna nu att regeringen ska tillsätta en nationell utredning med syfte att skärpa straffen för när grovt kriminella högt upp i gänghierarkin utnyttjar unga i kriminella syften. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista