Langarna av nätsprit blir allt fler. Foto JanErik Henriksson, TT
Arkivfoto. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Langare säljer sprit via Instagram – polisen räcker inte till

1:53 min

Organisationen IQ-initiativet har polisanmält nära 100 Instagram-konton som används för att sälja alkohol till ungdomar. Men för att komma åt problemet behöver polisen starkare resurser.

Langare har skapat en mängd konton på Instagram för att sälja alkohol – men polisen har svårt att komma åt langarna.

Ändringar i brottsbalken och konkret högre straffsatser för sådana brott gjort att dem prioriteras bättre.

– Att en anmälan kommer in hjälper att rikta ljuset mot det här problemet. Men att arbeta mot det här kräver en insats och en arbetsresurs från vår sida, säger polisinspektör Mattias Henriksson som utreder ungdomsbrott i centrala Stockholm.

Alla brott ska bekämpas men polisen måste göra en prioritering. Det är svårt att veta vilka som ligger bakom konton och straffskalan är låg, säger Mattias Henriksson.

– I något fall har vi haft ett ärende där det lades ned väldigt mycket resurser, men det visade sig senare att straffsatserna blev förhållandevis låga utifrån den insats vi gjort.

Instagram är dessutom ett utlandsägt socialt nätverk. Så hur samarbetar svenska polisen med dem?

– Det finns upparbetade kanaler men vi ska komma ihåg att det är ett annat land och det är deras lagstiftning vi har att jobba mot, säger polisinspektör Mattias Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista