Trafik i vägtunnel.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Nya fartkameror ska stoppa fortkörning i tunnlar

0:54 min

Trafikverket vill stävja fortkörning i tunnlar genom att sätta upp fartkameror som fungerar även i tunnlar. Medelhastigheten ligger på 83 km/h – långt över hastighetsgränsen på 70.

Denna vecka installeras trafiksäkerhetskameror i vägtunnlarna i Stockholm, i Norra länken och Södra länken. Nästa vecka står Göteborg på tur.

– I tunnlarna går trafiken väldigt fort. Många fordon kör alldeles för fort vilket är en risk. Syftet med dessa trafiksäkerhetskameror är att få en bättre framkomlighet, säger Eva Lundberg, nationell samordnare vid Trafikverket för trafiksäkerhetskameror.

Orsaken till att kameror installeras är att trafikanter ofta kör över den tillåtna hastigheten på 70 kilometer i timmen – medelhastigheten ligger på 83 kilometer i timmen. Och olyckor i en tunnel kan ge allvarliga konsekvenser och det är svårt att utrymma. 

Nu har Trafikverket och Polismyndigheten utvecklat trafiksäkerhetskameror som fungerar i vägtunnlar, där utmaningen bland annat varit att konstruera en kamera där bildkvaliteten inte påverkas av smutsiga partiklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".