Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) och Stockholmsenkätens projektledare Helena Robertsson.
1 av 3
Socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) och Stockholmsenkätens projektledare Helena Robertsson. Foto: Hasse Holmberg/TT/Linn Bäckström/Sveriges Radio
Helena Robertsson, projektledare Stockholmsenkäten
2 av 3
Helena Robertsson, projektledare Stockholmsenkäten Foto: Linn Bäckström/Sveriges Radio
Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP)
3 av 3
Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Foto: Linn Bäckström/Sveriges Radio

Stockholmsenkäten: Allt fler unga flickor tvingas till sex

2:02 min

En undersökning som Stockholms stad genomfört med elever i högstadiet och gymnasiet, den så kallade Stockholmsenkäten, visar på flera positiva resultat. Men inom ett område syns en negativ trend: andelen unga flickor som utsatts för sexuellt våld ökar.

Ungdomar i Stockholm dricker mindre alkohol och röker mindre än tidigare, dessutom begås färre allvarliga brott bland pojkar. 

Det visar Stockholmsenkäten som genomförs av Stockholms stad, där ungdomar i årskurs 9 samt gymnasieår 2 själva får svara på en rad olika frågor om sin livsstil, vardag och hälsa.

Det finns ett område i undersökningen som visar på en mer negativ trend, fler unga flickor utsattes för sexuellt tvång eller våldtäkt under det senaste året än tidigare år. 

Enkäten visar bland annat att andelen flickor i gymnasieålder som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat från tre procent till sju procent. Men det är svårt att veta vad ökningen beror på och hur väl den stämmer överens med verkligheten. 

– Jag tror att man vågar prata om det mycket mer nu. Det har varit tabu innan. Att kvinnor skäms för att de har utsatts, säger 18-åriga Moa om varför hon tror att det har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista