Ett brofel har stoppat pendeltågen mellan Östertälje och Södertälje hamn (arkivbild).
Ett pendeltåg. Foto: Hasse Holmberg/TT

SL: Unikt fel låg bakom rulltrappsolyckan

1:41 min

Pendeltågsstationerna City och Odenplan har stängts efter olyckan i måndags då en rulltrappa började skena baklänges.

– Så vitt vi vet så har det fel som orsakade denna olycka aldrig tidigare skett på den den här typen av rulltrappa, säger Mattias Sjöström Varg, presstalesperson på SL.

Det ska ha varit ett högst oväntat fel i vad SL beskriver som en växellåda i Citybanans rulltrappor, som låg bakom måndagens olycka. Så vitt SL känner till så har alltså detta fel inte uppkommit i någon av leverantörens rulltrappor tidigare.

Den amerikanska hiss- och rulltrappstillverkaren som levererat rulltrapporna till Citybanan har dock bötfällts för en liknande incident 2017, då 18 personer skadades i Hong Kong. Även då var det en tulltrappa som började skena åt fel håll, skriver Dagens Nyheter.

– Även om utgången av de båda olyckorna var liknande så tror vi inte att det bakomliggande felet var detsamma, säger Mattias Sjöström Varg, till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".