Ambulans
1 av 3
Kuvösambulansen med föraren Björn Ullman.
Ambulansinuti
2 av 3
Inuti Stockholms enda kuvösambulans.
Björn
3 av 3
Kuvösambulansföraren Björn Ullman.

Ingen framtid för Stockholms kuvösambulans

1:49 min

Det ansträngda läget i vården av sjuka nyfödda barn betyder färre vårdplatser och fler transporter mellan sjukhusen. Förra sommaren utformades en ambulans speciellt för kuvöstransporter, där anhöriga kan åka med. Nu har ambulansen ingen framtid.

- Vi har två passagerarsäten för medåkare. Det är jätteviktigt att föräldrarna får åka med. Det är jättetraumatiskt när de måste skiljas från sitt nyfödda barn, som kanske dessutom är sjukt, säger ambulansföraren Björn Ullman.
 
Specialambulansen är utformad efter önskemål från Neonanalvården. Den stora skillnaden från en vanlig ambulans är möjligheten för anhöriga att åka med. Men ambulansen finns inte kvar i avtalet för vägburen ambulanssjukvårdtjänst för kommande år. 
 
- Kuvösambulansen fyllde ett behov som fanns och finns just nu. Framtidens ambulanser ska kunna samma saker. Exakt hur man bygger ambulanserna kan vi inte skriva i avtalet, säger Patrik Söderberg är chefläkare för prehospital vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Men redan idag kan alla ambulanser kan göras om till kuvöstransport. Men i vanliga ambulanser kan inte anhöriga åka med och transporten tar tid från ambulansernas övriga verksamhet.
 
- En kuvöstransport kan ju ta 2-3 timmar. Och tar man då en vanlig ambulans, då är den borta den tiden när den skulle kunna göra massa annat. Jag vill absolut att landstinget ska förlänga ambulansen, säger ambulansföraren Björn Ullman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".