Lång kö för nya pass

Trycket har under den senaste tiden varit så hårt på passenheterna runt om i landet, att polisen inte hinner utfärda alla pass som beställts, innan den nya passlagen träder i kraft på lördag.

Alla som beställer pass den här veckan kommer därför att få ett pass av den nya typen - men väntetiden blir längre än vanligt, upp mot 10-12 dagar, enligt Rikspolisstyrelsen.

I normala fall tar det fem arbetsdagar att få ett nytt pass. Den långa väntetiden orsakar problem.

- Jag trodde jag skulle kunna få det den här veckan, så jag skulle kunna åka på måndag, men det går nog inte. Det är skitjobbigt, hade varit skönt om det hade gått att lösa på något annat sätt, sa Sara Caroline Karlsson, en av dem som igår eftermiddag kommit till Citypolisens passenhet i Stockholm.

De nya passen innehåller mer information än tidigare, de gäller i fem år i stället för tio och de är något dyrare - men den här veckan gäller samma pris som tidigare, 270 kronor, enligt polisen. Väntetiden blir alltså 10 till 12 dagar, i stället för som i vanliga fall fem dagar. Orsaken är att polisen helt enkelt inte hunnit med anstormningen inför lagändringen. På Citypolisen har man tagit emot mellan 500 och 600 ansökningar per dag, säger Christina Ekstrand, gruppchef på citypolisens passenhet, till Radio Stockholm.

- Det känns ju som vi fortfarande är inne i högsäsong, fast det ska vi ju egentligen inte vara den här tiden på året. Och det är vi inte ensamma om, hela Sverige har ju haft mycket ansökningar, och det har blivit för mycket helt enkelt, säger hon.

Under den här veckan kan lokala passenheter fortfarande utfärda provisoriska pass för den som inte har tid att vänta i upp till 12 dagar. Men det hjälper inte alla. Sara Caroline Karlsson ska mellanlanda i Miami på sin väg till Sydamerika, och USA godtar inte provisoriska pass.

- Jag tänker så här, ska jag börja gråta eller ska jag bara bita ihop? Man får bara sitta här, det får ta den tid det tar, hoppas att jag kommer iväg om några veckor.

Sara Caroline Karlsson har möjlighet att boka om sin resa.

- Ja, vi hade tur, så vi ringde i sista stund idag, innan de skrev ut biljetterna. Annars hade jag fått köpa en ny biljett för 9000 kronor. Det var ju tur det i alla fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".