Helgalunden
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Tomthyran riskerar höjas med 300 procent

2:08 min

När bostadsrättsföreningar inte själva äger marken måste de betala markhyra. Nu vill Statens fastighetsverk höja hyran med 300 procent för en bostadsrättsförening i Stockholm.

När bostadsrättsföreningar inte äger marken huset står på, utan Statens fastighetsverk står som ägare, betalas en årlig markhyra. Den hyran omförhandlas vart tionde år. Att tomthyran då höjs är inte ovanligt eftersom den går efter taxeringsvärdet på tomten.

Sedan tidigare har avgiften höjts för en förening på Gärdet, vid Marieberg och i Sundbyberg. Föreningen Helgalunden 1-9 på Södermalm fick beskedet att hyran ska ökas från drygt 300 000 kronor till en miljon kronor per år.

För att Helgalunden 1-9 ska få ihop ekonomin kommer lägenheternas avgifter tvingas höjas. Den som bor i en tvåa får betala nästan 2 000 kronor mer i månadsavgift.

– Det kan ge förödande konsekvenser för hushåll som redan ligger på gränsen med amorteringskraven och kvadratmeterpriset på Södermalm, säger Malin Moström, ordförande för bostadsrättsföreningen Helgalunden 1-9 på Södermalm i Stockholm.

I en skriftlig kommentar till P4 Stockholm säger Anne-Charlotte Alexandersson, fastighetsjurist på Statens fastighetsverk, att regeringen krävt en ny värdering av tomten som bättre ska återspegla dagens marknadsvärde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".