Rederi tillbakavisar uppgifter om fri sprit på grundstött färja

Trots uppgifter från flera passagerare ombord på det grundstötta fartyget Regina Baltica om att det bjöds på fri sprit efter grundstötningen, förnekar Weino Konga, Vd:n på Tallink Sverige, att det varit öppen bar efter att fartyget gått på grund på tisdagskvällen.

Den norske passageraren Jarle Berg berättar för Radio Stockholm att det fanns många berusade människor ombord som kunde ha försvårat en eventuell evakuering av fartyget. Något som man också uppmärksammade personalen på. Men en kort stund senare annonserade man ut att det var öppen bar, berättar Jarle Berg.

Det var i tisdags kväll som passargerarfartyget Regina Baltica med 373 passagerare och 169 besättningsmän ombord, gick på grund i Stockholms norra skärgård på väg mot Tallin.

Enligt Weino Konga visar en preliminär utredning att grundstötningen berodde på ett maskinfel som gjorde att elförsörjningen slogs ut och påverkade styrförmågan.

Fartyget kunde under natten backa loss från grundet för egen maskin. Inga personskador har rapporterats och fartyget ska nu genomgå en teknisk undersökning på ett varv i Åbo.

Många passagerare har även varit kritiska till Tallinks agerande efter grundstötningen, dels bristen på information efter grundstötningen. Och Weino Konga säger till Radio Stockholm att det förstås är viktigt att passagerna hela tiden får information och att det hela ska internutredas

Att passagerarfärjor går på grund är ytterst ovanligt och det var aldrig någon fara för passagerarna vid grundstötningen i Kapellskär igår, säger Lars Blom, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".