KAMERAÖVERVAKNING
1 av 2
I bland annat Sollentuna och områden runt Järvafältet finns redan kameror. Foto: Jonathan Näckstrand / TT
Ny kamerabevakning, forskningsråd
2 av 2
"Jag tror man ska tänka igenom vilka effekter man vill uppnå med kameror", säger Stina Holmlund, forskningsråd på Brå. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Brå: Kamerabevakning minskar inte våldsbrott

1:43 min

Från första augusti i år är det lättare för polisen att sätta upp bevakningskameror i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syften. Men enligt forskare minskar inte kameror antalet våldsbrott.

Både svensk och internationell forskning visar att kameraövervakning inte leder till minskning av antalet våldsbrott. Det visar en ny sammanställning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort. 

– Det finns ganska säkra belägg för att kamerabevakning inte är någon effektiv metod när det gäller att hindra våld eller bråk på öppna platser, säger Stina Holmlund, forskningsråd på Brå.

Från första augusti finns en ny kamerabevakningslag. Den gör det lättare för polisen och kommuner att få tillstånd att sätta upp kameror på offentliga platser i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syften.

I början av veckan berättade P4 Stockholm att polisen i Södertälje vill sätta upp flera kameror med stöd av den nya lagen. Sedan tidigare finns övervakningskameror i bland annat Sollentuna och i områden runt Järvafältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".