Nästa år ska gratiskortet för ungdomar gälla hela sommarlovet, lovar både tjänstemän och politiker.
Nästa år ska gratiskortet för ungdomar gälla hela sommarlovet, lovar både tjänstemän och politiker. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SL:s löfte: Nästa år ska sommarlovskortet gälla hela lovet

2:30 min

SL:s miss har gjort att skolelevernas gratis SL-kort slutat gälla – med tio dagar kvar av sommarlovet. Nu lovar SL att det blir annorlunda nästa år.

Från och med fredag gäller inte längre de sommarlovskort som alla elever som i våras slutade sexan och upp till tvåan i gymnasiet fått gratis av landstinget efter en regeringssatsning.

Till nästa år blir det bättring, lovar SL.

– Då ska vi naturligtvis göra vårt bästa för att det här blir ett sommarlovskort som alla upplever täcker hela det sommarlov man har, säger Henrik Palmér, presstalesperson på trafikförvaltningen i landstinget. 

De kort som de skolelever som bor långt från sin skola får börjar inte gälla förrän vid skolstart i år. Så under tiden måste ungdomarna alltså betala för sig.

Det här har fått Socialdemokraterna i landstinget att reagera. Moderaterna, som styr landstinget, håller med om kritiken.

– Jag kommer självklart att kräva att de brister som påpekats justeras och det senast till nästa sommar, skriver trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista