Just nu

Marockanska gatubarnen har lämnat Stockholm

1:57 min

Ett år efter att polisen slog larm om situationen med marockanska gatubarn är läget annorlunda. Enligt polis och socialtjänst P4 Stockholm har talat med är det nu få marockanska ungdomar och gatubarn i staden.

Förra sommaren slog polisen larm om en situation med många nordafrikanska gatubarn i Stockholm, vissa så unga som 12 år gamla.

P4 Stockholm har tidigare berättat att nästan 1 400 ensamkommande barn från Marocko sökt asyl i Sverige. Många som inte bedömts ha asyl- eller skyddsskäl valde att stanna i Stockholm.

Men nu ser polisen alltså att det för stunden är få ungdomar och gatubarn i staden. Enligt Christian Frödén på gränspolisen i Stockholm har det bland annat att göra med att polis och socialtjänst trappat upp sitt arbete med att omhänderta ungdomar under 18 år.

Det ska även ha att göra med den överenskommelse som Sverige och Marockos regeringar nådde kring identifiering av marockanska asylsökande. 

Överenskommelsen gör att polisen kan kolla marockanska asylsökandes identitet genom en fingeravtrycks-register i Marocko och på så sätt fastslå ålder lättare. Något som har lett till fler utvisningar av ungdomar över 18 år som fått avslag på sin asylansökan.