Tvådelad bild: Två bilder av en skylt med texten simskola.
1 av 2
Arkivbilder från en simhall. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Magdalena Eberhardsson rektor på Frejaskolan år 6-9. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Magdalena Eberhardsson vid ett tidigare tillfälle. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Skola i Botkyrka bedriver könsuppdelad simundervisning

2:49 min

En kommunal skola i Botkyrka kommun har till höstterminen valt att ha simundervisningen uppdelat, med killar och tjejer var för sig. Beslutet har rört upp känslor bland föräldrar vid Broängsskolan.

Informationen gick på måndagen ut till föräldrar till elever i sjunde klass. I brevet stod att eleverna skulle samlas gemensamt för att sedan få två olika tider för simundervisningen.

En förälder, som vill vara anonym, säger till Ekot:

– Det känns förlegat och inte alls genomtänkt. Läroplanen säger klart och tydligt att man inte får göra så här.

Enligt rektorn på Broängsskolan i Botkyrka, Magdalena Eberhardsson, beror könsuppdelningen på att vissa elever, mest flickor, inte känt sig bekväma med att visa sig inför de andra i simhallen.

Valet gjorde vi för att vi ville ha så många som möjligt som ska känna sig bekväma i simhallen

Efter beslutet om uppdelad undervisning har flera sagt ja till att delta, enligt Eberhardsson. Men, tillägger:

– Vi får naturligtvis diskutera det här på skolan och ta till oss av det som lyfts, säger Magdalena Eberhardsson.

Den första juli i år skärpte regeringen riktlinjerna i läroplanen. I syfte att minska utrymmet för att bedriva könsuppdelad undervisning i Sverige har de här tilläggen nu gjorts:

"Läraren ska planera och genomföra undervisningen så att eleverna möts och arbetar tillsammans oberoende av könstillhörighet".

"Rektorn har ansvaret för skolans resultat och har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att utbildningen och undervisningen organiseras så att eleverna möts och arbetar tillsammans oberoende av könstillhörighet".

Helene Öberg, statssekreterare för utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), säger till Ekot att avsikten är att man inte ska kunna dela upp undervisningen efter kön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".