Exklusivt: Max Martin återvänder till Cheiron-studion

32 min

20 år efter Denniz Pops bortgång hyllas hans minne med en Cheiron-dag i P4 Stockholm – och storstjärnan Max Martin som upptäcktes av Denniz Pop – återvänder till studion där hans enorma karriär började.

Lyssna på alla Fredrik Eliassons dokumentärer med Max Martin, Shellback & Co

Denniz Pop startade Cheiron-studion i Stockholm och där tog det svenska musikexportundret fart på allvar på 90-talet. Han samlade ett gäng unga låtskrivare- och producenttalanger som skapade världshits till bland andra Backstreet Boys, Ace Of Base, Britney Spears och Justin Timberlake med N-Sync.

Denniz Pop dog i cancer den 30 augusti 1998. Han blev endast 35 år. Och när det är precis 20 år sedan Denniz Pop gick bort hyllas hans minne i P4 Stockholm av en rad vänner och kolleger som jobbade med honom, däribland Max Martin som menar att Denniz Pop är anledningen till den enorma framgång han skördat på senare år.

– Jag är så tacksam. Det är tack vare honom, allt han lärde mig och chansen han gav mig, som jag gör det jag gör i dag, säger han i radioprogrammet och blir märkbart rörd.

I ett unikt reportage av Fredrik Eliasson, som gjort flera dokumentärer i ämnet, återvänder Max Martin till de gamla Cheiron-lokalerna på Fridhemsplan i Stockholm för att berätta och minnas hur det var när han och Denniz Pop var världens mest efterfrågade producentduo.              

– Visst blir det speciellt att gå runt på en plats som betytt så oerhört mycket på så många sätt, säger Fredrik Eliasson som gjorde program med Max Martin på Cheiron redan på 90-talet.

Cheiron-dagen i P4 Stockholm sänds torsdag 30 augusti. Från morgon till kväll spelas enbart låtar med koppling till Cheiron i kanalen och klockan 9.30-13.00 samt 15.00-16.45 går sändningen från gamla Cheiron-lokalerna på Fridhemsplan med en rad gäster.

Mer Musikplats Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista