Macarena de la Cerda, talesperson för Förorten mot våld
1 av 2
Macarena de la Cerda, talesperson för Förorten mot våld. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Förorten mot våld debatt
2 av 2
Förorten mot våld modererade debatt om trygghet under Järva Demokratiforum. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

"Hårdare tag löser inte det dödliga våldet"

2:06 min

Inför valet har nätverket Förorten mot våld analyserat riksdagspartiernas förslag till att stoppa det dödliga våldet. Slutsatsen är bland annat att hårdare tag inte löser problemet.

– Vi läser rapporter som visar att hårdare tag, som längre fängelsestraff, inte kommer lösa situationen. Problemen kommer i efterhand, vad händer med personen när den kommit ut från fängelset, säger Macarena de la Cerda, talesperson för nätverket Förorten mot våld.

Nätverket riktar bland annat kritik mot Socialdemokraternas förslag att införa fotboja och husarrest.

Ett annat förslag som kritiseras är Moderaternas visitationszoner som enligt nätverket riskerar svartmåla vissa grupper i samhället. Men Ole-Jörgen Persson, vice ordförande i Spånga Tensta stadsdelsnämnd och riksdagskandidat, ser förslaget som nödvändigt.

– Jag tycker att visitationszoner tillsammans andra åtgärder är något vi behöver införa därför att det här är ett så systemhotande form av kriminalitet. Jag är inte bekymrad över att polisen skulle visitera människor på andra grunder än när man misstänker för någon form av brottslighet, säger han.

Hör den längre intervjun med Förorten mot våld nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista