Alba August spelar Astrid Lindgren i Unga Astrid.
1 av 2
Alba August spelar Astrid Lindgren i Unga Astrid. Foto: Nordisk Film
Alba August dansar i Unga Astrid.
2 av 2
Alba August dansar i Unga Astrid. Foto: Nordisk Film.

Milt men välgjort om unga Astrids svåra år

2:12 min

Välgjort och med en gripande historia. Unga Astrid är sevärd men ändå för snäll – det kryper aldrig under huden, säger filmrecensent Björn Jansson.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Unga Astrid är en av höstens mest emotsedda filmer. Den mottogs väl på Berlins filmfestival där Alba August fick pris som lovande ung skådespelare, shooting star.

Unga Astrid handlar om åren när Astrid Lindgren gick från att vara barn till att bli gravid och senare kände sig tvungen att lämna bort sitt lilla barn. Den betydligt äldre fadern låg i skilsmässa och det inte fick komma fram vad han ställt till med.

Det här är snart 100 år sedan. I mitten på 1920-talet började Astrid jobba på Vimmerby tidning, som 16-åring, och ett par år efter föddes sonen Lasse som tillbringade sina första fyra år hos en fostermor i Köpenhamn.

Mycket av längtan efter sonen och tankarna på hur han hade det långt bort från sin mor kan man läsa in i hennes berättelser om ensamma små pojkar och längtan efter någon nära.

Nu har man valt att berätta om de här åren som en berättelse stor nog som den är – och det är bra att begränsa sig i tid när man gör filmer om välkända personer. Filmen beskrivs som en fri tolkning av händelser i Astrids liv, vilket är det som kan vara ett problem.

Astrid Lindgren är en stor ikon för många och det går inte att ta ut svängarna hur mycket som helst. Även om det är svåra stunder, svåra beslut hon måste ta så känns det ändå ganska snällt och fint.

Unga Astrid är sevärd och välgjord – men inte så stark att den kryper under huden. Mitt betyg blir en trea.

Fler filmrecensioner på Björns filmguide

Titel: Unga Astrid
Regissör:
Pernille Fischer Christensen
Manus:
Pernille Fischer Christensen, Kim Fupz Aakeson
Skådespelare:
Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie
Genre:
Drama baserat på verkligheten
Betyg: 3

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".