Jenny Madestam.
Riksdagsledamöterna från Stockholm borde bli bättre på att återkoppla till väljarna, tycker statsvetaren Jenny Madestam. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Jessica Gow/Scanpix.
VALET 2018 I STOCKHOLMS LÄN

Statsvetare: Vi borde ställa högre krav på våra riksdagsledamöter

2:26 min

Efter valet tar 75 personer från Stockholms län plats i riksdagen, fler än tidigare. Men ledamöterna härifrån är anonyma, tycker Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola.

Det finns två valkretsar i länet, en för Stockholms kommun och en för övriga 25 kommuner. Det är härifrån som riksdagsledamöterna röstas in.

Sedan förra valet har antalet stockholmare i riksdagen ökat. För när fler flyttar hit och antalet röstberättigade ökar växer också representationen i riksdagen, på bekostnad på avfolkningsområden. De senaste 30 åren har Stockholm fått elva fler mandat.

Men hur väl de riksdagsledamöterna företräder Stockholm är statsvetaren Jenny Madestam osäker på. Hon menar att väljarna i mindre valkretsar ofta har bättre kontakt med sina ledamöter.

– Hela tanken med geografisk representation är ju att ledamöterna hela tiden ska ha kontakt med sin hemmakrets och kunna föra in det som människor vill in i riksdagen, säger Jenny Madestam och tillägger att riksdagsledamöterna har två dagar i veckan som är vikta åt kontakt med valkretsens väljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista