Grotescogänget är laddade inför premiären av de nya avsnitten, som är mörkare än tidigare säsonger.
På bilden från vänster: Hanna Dorsin, Per Andersson, Emma Molin, Emma Peters, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar, regissören Anna Vnuk och Jonas Kahnlund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Grotescos flyktingmusikal vann Guldrosen

0:24 min

Grotescos flyktingmusikal belönas med tv-priset Guldrosen för bästa humorprogram. Det är fjärde gången en svensk tv-produktion tar hem det prestigefyllda priset, som delas ut i Berlin.

Avsnittet "Flyktingkrisen – en musikal" var en del i serien "Grotescos sju mästerverk" och sändes i SVT i november 2017. Tanken bakom avsnittet var att skildra något som låg nära i tiden. Till en början var gruppen inne på att välja ett mer lättsamt ämne.

– Men sedan kom vi på att vi ville göra en musikal och det var så idén om att göra någonting om flyktingkrisen föddes, har Henrik Dorsin tidigare sagt till TT.

Nu belönas avsnittet med det mest anrika tv-priset i Europa. Senast ett svenskt humorprogram placerade sig i tävlingen var 2002 då "Hipp hipp" fick en silverros.

"Flyktingkrisen – en musikal" är en satirisk betraktelse av det politiska spelet kring det stora mottagandet av flyktingar under hösten 2015. Statsminister Stefan Löfven spelas av Henrik Dorsin och övriga Grotesco-medlemmar porträtterar både inhemska och internationella politiker, som Tysklands Angela Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".