I kinesiska medier anklagas svensk polis för brutalitet mot kinesiska turister.
1 av 2
I kinesiska medier anklagas svensk polis för brutalitet mot kinesiska turister.
Filmklippen kommer från ett vandrarhem i Stockholm och förefaller vara tagna den 2 september i år.
2 av 2
Filmklippen kommer från ett vandrarhem i Stockholm och förefaller vara tagna den 2 september i år.

Incident på Stockholmshotell får Kina att angripa svensk polis

2:32 min

Kina har gått till diplomatiskt och medialt angrepp mot Sverige efter en incident på ett hotell i Stockholm. Svensk polis agerade "allvarligt livshotande" mot turisterna, dundrar den kinesiska ambassaden och kräver att regeringen agerar.

– Ahhh, rädda oss, ropar en äldre kinesisk kvinna som sitter på trottoaren och skriker rakt ut som ett barn på en nedsläckt svensk gata. 

– Det här är mord, det här är den svenska polisen, vrålar en man med kinesisk dialekt i bakgrunden, medan två kvinnliga poliser bär ut en tredje person på gatan, gungande i händer och fötter.

De här videoklippen sägs visa svensk polisbrutalitet mot kinesiska turister och sprids i kinesiska sociala medier.

De tre turisterna beskrivs i en nationalistisk tidning som en herr Ceng och hans föräldrar som bokat ett hotell i Stockholm men anländer redan natten före. De kräver då att få övernatta i receptionen men nekas och situationen urartar.

Hotellets chef säger till Aftonbladet att familjen felbokat, vägrade lämna lobbyn och blev alltmer hotfull. Stationsbefälet på Norrmalmspolisen uppger för tidningen att en patrull kallades till platsen 01.43 varpå turisterna avvisades.

– Det är inget polisen uttalar sig om längre utan det är överlämnat till åklagare på särskilda utredningar, säger informatör Eva Nilsson till Ekot.

Familjen klagar i kinesiska medier på att de övergetts vid en mörk och kall kyrkogård långt ifrån bebyggelse med vilda djur i närheten. Platsen förefaller ha varit Skogskyrkogården inte långt ifrån Globen.

I går fredag publicerade den kinesiska ambassaden i Stockholm en varning till kinesiska medborgare i Sverige om att de måste ”förstärka sina säkerhetsåtgärder”. Där står att läsa att kinesiska turister i Sverige den senaste tiden råkat ut för brutalt bemötande från svenska tjänstemän.

Historien om de oanmälda gästerna på hotellet i Stockholm lär avskräcka kinesiska turister, varav många är äldre och ibland har mycket begränsade kunskaper om världen utanför Kina.

På hemsidan uttrycker ambassaden "djup avsky och ilska" och "fördömer kraftigt" polisens agerande. Man har både i Peking och i Stockholm bett den svenska regeringen gå till botten med fallet utifrån sina medborgares krav på "straff, ursäkt och kompensation".

Den kinesiska kritiken mot Sverige kommer bara några dagar efter att Dalai Lama besökt Sverige, med ett framträdande i Malmö den 12 september.

De svensk-kinesiska relationerna ansträngs också av det kinesiska kvarhållandet av den svenske bokförläggaren Gui Minhai. Sverige kräver att Kina släpper Gui, som fördes bort från sin semesterbostad Thailand 2015 och har hållits i Kina utan rättegång sedan dess.

Svenska UD säger till Ekot att Sverige är ett säkert land för kinesiska turister.

– Varje land ansvarar för sin egen reseinformation, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst.

Att händelsen nu utreds av åklagare i Sverige är ingen eftergift åt Kina, enligt Nilsson.

– Sverige är ett samhälle. Sverige har en fungerande rättsstat som gör att när det kommer in en anklagelse som riktas mot polis eller mot en polisanställd utreds alltid den här frågan av oberoende avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".