FRA Lovön
Byggnaden klassas som skyddsobjekt. Foto: Anders Wiklund/TT

Reklamplåtning utanför FRA fick polisen att rycka in

1:02 min

En person greps på söndagskvällen efter att ha fotograferat utanför topphemliga Försvarets radioanstalt, FRA, på Lovön. När det visade sig vara en reklamfotografering släpptes fotografen av polisen.

Från början frihetsberövades en person av områdets skyddsvakter efter att de sett flera personer fotografera den topphemliga myndigheten.

– Personen uppger att det har handlat om en reklamfotografering, preliminärt så förefaller det sig som om det hela är ett misstag, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA. 

Enligt polisen har det varit fyra personer på plats, varav en ska ha varit fotograf och de andra modeller för en reklamfotografering. De verkar inte ha känt till att fotoförbud rådde och fotografen släpptes snart på fri fot.

– Det mesta verkar tyda på att det fotografen säger stämmer. Det stämmer överens med vad vakterna sagt också, säger Peter Asp, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Händelsen rubriceras nu som oaktsamhet vid skyddsobjekt eftersom något av FRA:s lokaler kan ha kommit med på bild. 

– Man har trots allt varit för nära ett skyddsobjekt där det råder absolut fotograferingsförbud. Befinner man sig där måste man veta om man får fotografera eller inte, säger Peter Asp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista