Omdebatterad begravningsplats i Järva klubbad

1:05 min

Kyrkogårdsnämnden i Stockholm stad har beslutat om att anlägga en ny begravningsplats i Järva med 20 000 nya gravplatser. Förslaget har tidigare kritiserats för att begränsa friluftsliv och för att en discgolfbana flyttas.

Förslaget på en ny begravningsplats i Järva har varit på tapeten sedan 2008. Nu tar Kyrkogårdsnämnden i Stockholm stad beslut om att inledda första etappen i byggandet av den nya begravningsplatsen. 

– Många boende och föreningar i Järvaområdet ser verkligen fram emot den här begravningsplatsen. Boende som vill ha kistgravar på grund av sin religion får i dag begrava sina nära och kära på andra sidan stan. Det är inte värdigt, säger Marja Sandin-Wester (MP), ordförande för Kyrkogårdsnämnden.

Tidigare har förslaget kritiserats för att begränsa friluftslivet på Järvafältet. Men Marja Sandin-Wester håller inte med om den kritiken. 

– Begravningsplatsen kommer att byggas i form utav öar. Mellan öarna kommer det finnas mycket rum för rekreation och friluftsliv, säger hon. 

För att bygget ska komma igång krävs fortfarande att Stockholms stads kommunfullmäktige antar planerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista