Tjuvarna stjäl nyckellösa bilar med relä-attacker

1:50 min

Stölder på bilar som har fjärrnyckel har ökat – genom så kallade reläattacker, rapporterar försäkringsbolaget If. Tjuvarna använder sig av en speciell sändare för att fånga upp signalen från bilnycklarna.

Det har skett en stor ökning av anmälningar av så kallade relä-attacker under det senaste året, enligt försäkringsbolaget If. Tjuvarna lyckas kringgå bilarnas ”nyckellösa” system med hjälp av en speciell sändare.

Sändaren fångar upp och förstärker signalen från bilnycklarna – ofta när bilnyckeln ligger i bostaden – och kan öppna fordonet. Metoden som tjuvarna används kallas för reläattack.

Larmtjänst AB och Stöldskyddsföreningen intygar om att det är ett problem som de ser allt oftare.

Enligt Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid Stöldskyddsföreningen, har antalet bilstölder minskat. Orsaken är startspärrarna som stoppar tjuvarna från att tjuvkoppla bilar.

– Nu är det de som vill tjäna pengar på bilstölder som gör det och då är relä-attacker det som förekommer mest, säger hon.

Tips för att undvika bilstölder:

  • Kontrollera en extra gång att bilen är låst ordentligt när du lämnar den.
  • Om du har ett nyckellöst system - förvara nyckeln i en stängd plåtburk hemma för att förhindra kapning av signalen.
  • Använd rattkrycka.
  • Montera hjullås.
  • Lämna inte värdesaker eller väskor synligt i bilen.

Källa: If

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista