Hot och förtal mot Vallentunapolitiker anmäls

2:24 min

En miljöpartistisk lokalpolitiker i Vallentuna har utsatts för en hatkampanj, där han bland annat fått sin hemadress uthängd och banderoller har satts upp i kommunen. Det hela har nu polisanmälts.

Kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, Parisa Liljestrand (M), reagerar starkt och betraktar kampanjen som ett direkt angrepp på det demokratiska samhället.

Det var i helgen som det sattes upp affischer och banderoller i Vallentuna , dessutom delades det ut flygblad i folks brevlådor, där en miljöpartistisk lokalpolitiker förtalas, anklagas för en rad saker och dessutom får både sin bild, adress och telefonnummer uthängt.

– Det är allvarligt. Vi ser det som ett försök att tysta en politiker, säger Vallentunas kommunikationschef Henrik Kelfve.

Den utsatte politikern får nu allt stöd han behöver från kommunens håll, och förtalskampanjen är polisanmäld.

Enligt Parisa Liljestrand är det än så länge är inte helt klarlagt vem eller vilka som ligger bakom det hela – men som debattklimatet är just nu skulle det här egentligen kunna inträffa var som helst, säger hon.

– Vi märker det på sociala medier att personer hängs ut. Det finns de som tar sig rätten att förtala och hänga ut enskilda, snarare är att kritisera de politiska partierna på det sätt man ska göra i en demokrati. Det är väl det som inträffat nu helt enkelt ett kvitto på, säger Parisa Liljestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista