En bild på kommunhuset i Jakobsberg, en annan bild visar fyra personer som står bredvid varandra med en vit vägg bakom sig.
: Lennart Nilsson (KD), Nikoletta Jozsa (L), Emma Feldman (M), Aphram Melki (C). Foto: Sveriges Radio & pressbild.
VALET 2018 I STOCKHOLMS LÄN

Alliansen i Järfällas besked: Vi tar över styret

1:26 min

De fyra allianspartierna i Järfälla, som blev största blocket efter valet, planerar att ta över makten i kommunen. Men de rödgröna säger nej, vilket ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

– Jag ser att vi har goda chanser att få igenom vår politik även om vi inte har egen majoritet. Vi kommer att kunna driva vår politik så länge S, MP och V inte enas med SD om att rösta mot oss, säger Moderaternas gruppledare i Järfälla, Emma Feldman (M).

Beslut om de kommande fyra årens styre tas på kommunfullmäktige på måndag. Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att de rödgröna kommer att rösta nej till Alliansen.

– Eftersom varken Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet kommer rösta för en sådan minoritet innebär det att utslagsrösten går till Sverigedemokraterna i alla nämnder och beslut.

Det är ett knytnävsslag på Järfällaborna. 

Den gångna mandatperioden har kommunen styrts av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i minoritet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista