Bild på OS-ringarna
Foto: Gregory Bull/AP/TT

Stockholms konkurrent kan hoppa av OS-kandidatur

1:03 min

På måndag kan Stockholms konkurrent Calgary hoppa av racet om vinter-OS 2026.

Calgarys borgmästare har skrivit ett brev till Kanadas premiärminister, där han meddelar att om inte Calgary lovas tillräckligt ekonomiskt statligt stöd senast på måndag, så tänker han se till att Calgarys kandidatur avslutas. Det rapporterar tidningen Calgary Herald.

Medan Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, planerar och intygar att ett OS i Sverige inte ska kosta skattebetalarna någonting ser det annorlunda i Kanada.

Calgarys ansökningsbolag beräknar att OS kommer att kosta drygt 36 miljarder kronor – och att skattebetalarna då får stå för drygt halva notan.

Sedan tidigare har Calgary planerat att hålla en folkomröstning om OS 13 november. När det gäller Stockholms OS-ansökan är det senaste att politikerna i Stockholms Stad har sagt nej och det är ännu oklart om staten kommer att gå med på att betala den statliga säkerhetsgarantin som behövs.

Förutom Calgary och Stockholm är också det italienska budet med Milano och Cortina kvar i racet. Senast i april nästa år ska städerna ha skickat in en fullständig OS-ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista