Familjen Kovacevic är oroliga över hur en helt ny miljö kommer att påverka deras yngsta och svårt sjuka son Djordje.
1 av 2
Familjen Kovacevic är oroliga över hur en helt ny miljö kommer att påverka deras yngsta och svårt sjuka son Djordje. Foto: David Moro/Sveriges Radio.
15-årige Djordje har autism och den sällsynta och obotliga sjukdomen Bainbrigde Ropers syndrom. Han behöver ständig vård och tillsyn för att klara av vardagen.
2 av 2
15-årige Djordje har autism och den sällsynta och obotliga sjukdomen Bainbridge Ropers syndrom. Han behöver ständig vård och tillsyn för att klara av vardagen. Foto: David Moro/Sveriges Radio.

Pappan tog inte semesterledigt – nu utvisas hela familjen

3:05 min

Södertäljebon Dejan Kovacevic och hela hans familj ska utvisas efter att de bott i Sverige i sju år. Orsaken är att Dejan inte tagit semesterledigt under sin arbetstid.

Familjen Kovacevic – med pappa Dejan, mamma Jelena och sönerna Djordje och Darko – bor i en lägenhet i området Västergård i Södertälje.

Familjen kom till Sverige från Bosnien 2011 och har sedan dess haft arbetstillstånd. Bägge föräldrar jobbar heltid och den äldste sonen går i gymnasiet.

Men deras yngste son, 15-årige Djordje, är autistisk och lider av den sällsynta och obotliga sjukdomen Bainbridge Ropers syndrom. Föräldrarna jobbar inom hemtjänst och personlig assistans och en av deras arbetsuppgifter är att dagligen hjälpa sin sjuke son.

För ett år sedan fick pappa Dejan avslag från Migrationsverket om förnyat arbetstillstånd – vilket betyder att hela familjen ska utvisas.

Anledningen till att familjen inte tog ut den obligatoriska semesterveckan är att de inte fått den informationen, enligt familjens nära vän Maja Prodanovic.

Det är sjukt, jag förstår att det finns lagar och regler. Men att det ska vara för något så litet är sjukt.

I ett intyg från habiliteringscentret i Södertälje står det att Djordjes autistiska beteende har förvärrats och centret rekommenderar att han inte byter den hemmiljö han är van med.

Nu pågår en rättslig process där familjen lämnat in en överklagan för andra gången och ärendet ligger hos Migrationsöverdomstolen.

- Mamman och pappan mår riktigt dåligt, säger Maja Prodanovic.

P4 Stockholm har talat med familjens vän Maja Prodanovic på grund av språksvårigheter.

P4 Stockholm har varit i kontakt med Migrationsöverdomstolen. De vill inte kommentera något under den pågående rättsliga processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista