Elever på Visättraskolan arbetar på lektionen på sina surfplattor.
1 av 3
Elever på Visättraskolan arbetar på lektionen på sina surfplattor. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
En Bee-bot robot som programmeras av förskoleklasselever.
2 av 3
Elever i förskoleklassen på Visättraskolan i Huddinge programmerar en liten robot. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
Jimmy Askelius är lärare på Visättraskolan.
3 av 3
Jimmy Askelius är lärare på Visättraskolan. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Ojämlik satsning på digitala läromedel i skolor

2:06 min

Det är stora skillnader i den digitala undervisningen på länets skolor, enligt lärare och Skolverket. Det trots att digitaliseringen står inskriven i läroplanen från och med den här terminen.

På Visättraskolan i Huddinge har man kommit långt med digitaliseringsarbetet. När P4 Stockholm hälsar på håller sexåringarna som bäst på med att programmera den lilla plasthumlan, så kallad bee-bot, genom att trycka på pilar så att den går till den ruta på spelplanen på golvet som visar rätt årstid.

Men alla skolor har inte satsat på att köpa in datorer eller andra verktyg. Det finns stora skillnader enligt Skolverket. Lars Lingman, undervisningsråd på Skolverket, säger att det också finns stora skillnader i hur det digitala används i undervisningen.

– Vi ser att det är skillnader i huruvida användningen sker på ett ändamålsenligt och genomtänkt sätt. Vi ser att det ibland kan bli ett ganska ogenomtänkt användande, säger han.

Vi beger oss från Huddinge till Sågtorpsskolan i Nacka. Där arbetar Linnea Malmsten som IKT-pedagog. Hon är tillsammans med en kollega ibland runt på skolor i länet och föreläser om digitalisering i skolan.

– På det sättet har vi fått insyn i hur olika kommuner och olika skolor, till och med olika klassrum sida vid sida, ser väldigt olika ut, berättar hon.

– Problemet är att eleverna blir drabbade av det här, det blir inte likvärdigt, fortsätter Linnea Malmsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista