Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan, sitter i en stol på sitt kontor. En annan bild visar ett av polisens avspärrningsband.
Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan. Foto: Anders Wiklund/TT & Sveriges Radio.

Rektor i Rinkeby: Elever ritar blodiga knivar och pistoler

1:53 min

Skjutningarna i länet ställer stora krav på skolor när elever förlorar nära anhöriga. På Knutbyskolan i Rinkeby har tio tidigare elever dött i det dödliga våldet.

För tre år sedan eskalerade våldet i flera av de förorter i länet som polisen benämner som särskilt utsatta. Skolor i områdena har fått en allt viktigare roll i att ge barnen en trygg fristad när varje skjutning skapat oro och rädsla bland elever, föräldrar och skolpersonal.

– Skjutningarna och våldet har gjort att det blivit oroligare på skolan. Vi har oroligare barn. Många barn blir arga väldigt lätt, säger Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan.

Särskilt tungt har det varit när elever förlorat en nära anhörig. På Knutbyskolan, som drabbats extra hårt, vill ofta en hel klass stötta den skolkamrat som förlorat en bror, en farbror eller kusin.

Eleverna vill diskutera våldet – och det märks i skolarbeten att elever ofta funderar kring våld och otrygghet.

– Det tar upp när de ritar teckningar och skriver berättelser.

Det kan finnas teckningar på blodiga knivar, pistoler och maskerade människor.

Under de senaste två åren har en allt större del av skolans resurser lagts på de här problemen.

– Vi lägger stora resurser på att stötta oroliga barn så att det blir lugnt på skolan, säger Lena Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista