Nytorps äldreboende
I somras landade en man på markisen våningen under, vid ett fönsterfall på ett äldreboende i Sollentuna. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Ingen kartläggning av fönsterolyckor i vården

1:48 min

Flera patienter i landet har dött efter att ha fallit från ett fönster på en vårdavdelning. Men tillsynsmyndigheten IVO har ingen uppfattning om hur omfattande problemet är.

De senaste sju åren har det skett minst elva olyckor, där patienter ramlat ut från ett fönster på bland annat äldreboenden runt om i landet. Bara i år har två personer dött och en skadats i Stockholms län.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är låg bemanning och brist på kompetens återkommande inslag vid sådana här olyckor.

Men trots att IVO är tillsynsmyndighet för de ingen statistik över olyckorna. IVO har heller aldrig tittat närmare på problemet för att ytterligare förebygga att patienter faller ut från fönster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".