SL-bussar förbjuds på Bällstavägen förbi Brommaflyget

Arbetsmiljöverket förbjuder nu busstrafik på Bällstavägen förbi Bromma flygplats.

Beslutet gäller busslinje 113. Orsaken är att jetstrålar från tunga flygplan kan nå Bällstavägen. 

Raymond Blomberg på Arbetsmiljöverket säger att många busschaufförer känt både rädsla och oro för att köra förbi flygplatsen, och efter att skyddsombuden häromdagen slog larm fattade inspektionen sitt beslut.

Raymond Blomberg säger att den bästa och snabbaste lösningen vore att Luftfartsverket satte upp ett eller flera blåsskydd av den typ som finns på Arlanda - men det är ingenting som Arbetsmiljöverket kan kräva. Det är nämligen inte arbetsmiljön för flyget det handar om - utan för bussförarna - och då är omläggning av busstrafiken det enda raka.

Att det nu drabbar just Swebus är en olycklig omständighet - det kunde enligt Raymond Blomberg bli vilket bolag som helst som kör den aktuella sträckan.

Nu ska simuleringar göras för att se om det verkligen är någon fara för bussarna att köra förbi Bromma flygplats.

Dessutom har hastigheten på sträckan sänkts till 30 km/h.

SL:s säkerhetschef Johan Hedenfalk ställer sig i ett pressmeddelande undrande till Arbetsmiljöverkets beslut, eftersom det riktas enbart mot Swebus.

Han anser att om det finns risker med trafik förbi Bromma flygplats på Bällstavägen, så borde även övrig trafik omfattas av arbetsmiljöverkets beslut.

Ny körväg för linje 113 är Spångavägen-Bromstensvägen-Gamla Bromstensvägen-Bällstavägen. Hållplats Dr Abrahams väg dras in, enligt pressmeddelandet från SL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".