Massage och skatteverket. Foto: TT. Montage: Sveriegs Radio.
Skatteverket ska hjälpa till i kolppleriutredning. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Skatteverket hjälper till i koppleriutredning

1:49 min

Skatteverket är inkopplat i en större pågående utredning som gäller misstänkt koppleri på massagesalonger i bland annat Stockholms län. Myndigheten bidrar i utredningen genom att granska personalliggaren.

Just nu hjälper Skatteverket till i en större utredningen av massagesalonger i Uppsala, och i norra delen av Stockholms län.

I tisdags gjorde polisen tillslag på minst två adresser, efter att verksamheterna där utretts av polis och åklagare sedan 2017. I går eftermiddag häktades en kvinna vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för grovt koppleri, där straffskalan är två till tio års fängelse.

Sedan 1 juli måste även skönhetssalonger ha personalliggare – en förteckning över vilka som är verksamma på arbetsplatsen.

Det kravet har gjort att Skatteverket nu har en förbättrad möjlighet att granska förhållandena för anställda på till exempel massage-salonger, säger Conny Svensson.

– Vi har kunnat konstatera att det i den här typen av verksamhet förekommer att man utnyttjar människor, det förekommer prostitution, och slavliknande anställningsförhållanden.

Med hjälp av de beslag som gjordes vid tillslagen i tisdags ska utredningen nu bland annat försöka identifiera kunder som misstänks ha köpt sex på salongerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista